Rss

Consumarea si prepararea ceaiului de Kombucha

 

KombuchaAm studiat multe materiale despre ceaiul de Kombucha si as vrea sa va impartasesc din experienta mea personala privind consumarea si prepararea ceaiului de Kombucha . Este intr-adevar o ciuperca miraculoasa iar ceaiul obtinut este un energizant foarte puternic, perfect natural cu marea deosebire ca nu agita asa cum o fac energizantele din comert sau cafeaua.

Dupa aproximativ 15 ani de baut cafea si multe kg in plus (cu mentiunea ca dimineata era musai sa beau cafea) am reusit cu ajutorul acestei bauturi sa renunt complet la cafea fara a ma simti lipsita de energie dupa 2 h asa cum se intampla in cazul cafelei. Mai mult decat atat , combinata cu o alimentatie echilibrata , miscare si curele cu argila Algo,  m-a ajutat in slabirea naturala  cu 20 kg.
Am simtit multe alte imbunatatiri in detoxifierea organismului, culoarea si textura pielii si a parului. Daca am plecat in a bea ceai de Kombucha de la nevoia de a gasi un inlocuitor eficient pentru cafea acum constat multe alte imbunatatiri pe care mi le-a adus consumul frecvent de ceai de Kombucha. Numai cateva din beneficii gasiti mai jos .

Kombucha este practic o colonie de peste 20 de micro-organisme, bacterii “prietenoase” şi ciuperci care fermentează in ceai dand nastere la o bautura aromata si acidulata.Produce o multitudine de acizi organici, precuma acid glucuronic, acid gluconic, acid lactic, acid acetic, acid butyric, acid malic ,vitamine, în special din grupul B.
Produce si aminoacizi si enzime necesare organismului uman.

Cum o prepar :

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele :un pui de Kombucha , 800 g de apa in care a crescut Kombucha si ceai verde, negru sau orice alt ceai doriti.
Eu prefer sa folosesc pe langa ceaiul clasic verde si ceai de macese, catina , menta pentru gustul acrisor si mentolat foarte bun.
Daca aveti doar apa de la Kombucha si vreti sa cresteti un puisor este necesar sa o lasati intr-un borcan de sticla timp de 1 saptamana, 2 saptamani pana ce prinde o pelicula albicioasa(aceasta este defapt ciuperca)

Preparararea ceaiului:

La 2 l de apa fiarta folositi 160 grame de zahar si cantitatea corespunzatoare la 3 pliculete de ceai(cam 6 g). Amestecati toate si lasati sa se infuzeze.
Foarte important : ciuperca se hraneste cu zaharul si il transforma deci nu folositi miere sau alti indulcitori.
In bautura final nu este nici urma de zahar din care s-a pus initial , este o bautura total transformata de ciuperca.
Tocmai din aceasta cauza puteti folosi orice fel de apa curata , inclusiv de la robinet.

Prepararea compozitiei :
Am gasit in multe materiale atentionarea sa nu foloseasca metal in prepapare: doar sticla si plastic.As am procedat si eu pana acum si ciupercutele merg foarte bine:)
Intr-un borcan curat se pune continutul din cultura veche(800 g), ceaiul nou preparat (sa fie la temperatura camerei) si puiul de Kombucha.
Se lasa un spatiu in borcan, borcanul nu se umple pana la varf ca sa aiba pe unde respira ciuperca.
Se acopera cu un ciorap de matase fin : gaurile sa nu fie prea dese ca sa respire dar nici prea mari ca sa nu intre eventual vreo musculita(e posibil ca ciuperca sa moara daca intra vreo musculita de otet)

Durata prepararii:
Durata in care bautura se prepara este de aproximav 5, 6 zile.Am gasit in unele materiale ca este de 8,9 dar la mine este foarte buna in 5,6 zile si daca sta mai mult de 8 zile se oteteste.
Se poate umbla la continut in timpul fermentarii cu un furtunas curat din plastic pentru a se vedea daca e facuta.
Sub nici o forma sa nu se fumeze in camera in care este Kombucha pentru ca moare.La fel este si in cazul in care se umbla cu metal pentru preparare.

Consumarea ceaiului de Kombucha:

Dupa perioada de fermentare se “trage” continutul ceaiului in sticle si se pune la frigider si se prepara o noua compozitie retinand 800 de grame din cultura veche .Se reia procesul asa cum a descris mai sus.

Alte sfaturi:
- cat timp preparati noua compozitie Kombucha se pune la frigider in cei 800 g din cultura veche
- se poate lasa de la cultura la cultura ciuperca nou formata in borcan. Asta inseamna ca la fiecare noua compozitie se formeaza o noua foita de Kombucha peste cea veche
- un lucru foarte important sunt gandurile pe care le avem atunci cand preparam compozitie. Personal eu pastrez pe fiecare pe borcan scris un cuvant: “Multumesc”:)
- tot procesul de preparare se invata de la cultura la cultura si puteti ajusta dupa preferinte si dupa gust
-se poate consuma la orice ora, inclusiv seara.Primul lucru pe care il fac dimineata este sa beau 200 ml de ceai de Kombucha pentru curatare.

Beneficii
-reglează flora intestinală şi o susţine pe cea benefică (microorganismele din
-intestin care sunt benefice şi indispensabile pentru sănătatea noastră)
-ajută la curăţarea colonului şi drenarea vezicii biliare
-ajută la menţinerea unei digestii sănătoase
-ameliorează colita şi îndepărtează crampele stomacale
-opreşte diareea neinfecţioasă
-reglează apetitul
-ajută în curele de slăbire (dacă se foloseşte şi o dietă corespunzătoare, săracă în grăsimi de origine animală, şi însoţită de mişcare)
-ajută la reducerea sau eliminarea celulitei
-ajută în tratamentul artritei
-are efect de remisiune a lupusului eritematos
-îmbunătăţeşte vederea şi ajută la vindecarea conjunctivitei, cataractei şi glaucomului
-reduce sau elimină manifestările neplăcute ale sindromului premenstrual
-ajută la reducerea dependenţei de alcool
-curăţă acneea, ameliorează psoriazisul şi alte boli de piele
-îngroaşă şi întăreşte părul
-întăreşte unghiile
-îmbunătăţeşte mirosul
-ajută la diminuarea stressului şi a insomniei
-uşurează vindecarea de bronşită şi astm
-acţionează ca un laxativ blând, ajutând la evitarea constipaţiei
-reglează activitatea intestinală
-elimină unele simptome ale leuconevraxitei
-este un foarte bun calmant
-îmbunătăţeşte performanţele sexuale
-elimină sau reduce palpitaţiile
-îmbunătăţeşte circulaţia sanguină
-susţine organismul în lupta cu tumorile
-ajută la obtinerea unei digestii sănătoase
-îndepartează colita şi crampele stomacale
-ajută în vindecare de gripă şi răceală
-alină arsurile, inclusiv cele solare (se unge zona arsă cu un strat de ceai fermentat de Kombucha)
-reduce simptomele gutei

Comments (11)

  1. Spune-mi te rog daca ciupercuta ta draguta fabrica si putin alcohol. Te lasa ori nu euforica dupa ce bei ? Daca nu, ma ispiteste ideea sa iti cer un pui. Daca vrei sa te joci de-a kefirul mai am niste “cristale de apa”. Am citit ca se pot transforma in kefir de lapte daca le schimbi mediul.
    Multumesc.

    • iulia

      Este un pic acidulata dar nu fabrica alcool. Fiind un energizant natural este posibil sa fii un pic prea energica poate daca bei prea mult. Insa ca in orice, exagerarile nu sunt benefice

  2. Buna ziua, sant din Iasi si as dori sa stiu anume cum as putea sa achizitionez un pui de Kombucha si 800 g de apa in care a crescut Kombucha, si ce pret are.
    O seara minunata!

  3. Hello, sper ca ai pus borcanelul ala la frigider daca nu-l folosesti imediat, ca ies din hibernare ciupercile. Ele sunt in starea asta de prin ianuarie. Daca vrei sa vezi cum se folosesc uite aici:
    http://www.youtube.com/watch?v=y2z3Z_rRyQ8
    Oricum, atunci cand deschizi borcanul, eventual da si tu jos primul strat care a stat la aer. Eu le-am pus cu miere pe deasupra si mai am un borcan dar nu-l deschid inca, vreau sa vad cat rezista :)
    Succes si sper ca mai ai totusi si pentru mine un pui mic de kombucha.

  4. […] Ajuta foarte mult si consumarea ceaiului de Kombucha.Mai multe detalii gasiti la beneficii Aici […]

  5. AndreeA

    Buna!M-ar interesa un pui de Kombucha. te rog, scrie-mi un e-mail si spune-mi un pret si cum il pot lua. va multumesc!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *